РУСИЈА

У Москви приведена Украјинка: Спремала се да одведе сирочад у иностранство

У Москви је приведена држављанка Украјине која је планирала да одведе децу без родитељског старања са територије нових руских региона, саопштио је за Спутњик извор у безбедносним структурама.
Sputnik

„У Москви је приведена држављанка Украјине која је стигла у Русију по налогу фондације Save Ukraine (сарађује са Службом безбедности Украјине) да изведе сирочад са ослобођених територија“, прецизирао је наш саговорник.

Како је сама испричала, по задатку волонтера Анастасије она је требало да допутује Геническ (Херсонска област), добије старатељство над двоје деце, врати се у Кијев па потом у Немачку. Међутим, она није у родбинским односима са децом.
Приликом уласка у Русију као циљ посете је навела добијање руског држављанства и пребивалишта.
У јануару је председник Русије Владимир Путин наложио Влади, дечјем омбудсману и локалним властима да идентификују сирочад која живе у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области како би им што пре пружили државну помоћ и социјалну подршку.
Заштитница за права детета Марија Лавова-Белова саопштила је да се покреће пројекат „Сва деца Донбаса у породицама“. Она је истакла да је важно помоћи новим регионима да се интегришу у правно поље заштите деце у Русији.
Средином марта заменица премијера Украјине Ирина Верешчук обратила се руском омбудсману Татјани Москаљковој и Марији Лавовој-Беловој са захтевом да доставе спискове сирочади која се налазе у новим регионима. Она је појаснила да је реч о малолетној деци која су на дан 24. фебруара 2022. године била држављани Украјине. Верешчук је тражила и подаце о деци која су „одведена на руску територију“.
Коментар