СПОРТ

Никола Јокић и Денвер су шампиони НБА лиге! Србин добио МВП признање

Никола Јокић, најбољи српски кошаркаш, освојио је са Денвером шампионски прстен НБА лиге победом над Мајамијем у петој утакмици финалне серије на домаћем терену резултатом 94:88 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18). Ово је први трофеја у историји Нагетса, а до њега је екипу одвео величанствени Јокић дабл-дабл учинком.
Sputnik
Није Николи Јокићу требало да добије звање најбољег кошаркаша НБА лиге, нису му требале ни похвале ни извињења, Николи Јокићу требала је титула са Денвером и успео је да одведе свој тим до ње. Због свог маестралног учинка заслужено је понео и МВП признање.
Није почела добро пета утакмица, лоше су је отвориле обе екипе. На једној страни Мајами је имао само два убачена шута из 14 покушаја, док су Нагести врло брзо стигли до четири изгубљене лопте. Једину тројку за Денвер у првој деоници погодио је Јокић који је до краја уписао 28 поена, 16 скокова и четири асистенције.
Српски ас био је најефикаснији играч не само свог тима већ и на утакмици.
Прва деоница била је обележена фауловима, а Јокић је у првих десет минута направио већ два, док су толико имао и Гордон и Грин. Мајами је после првих 12 минута имао предност, иако ни Батлер који је прва звезда тима није успео да постигне поене.
Мајами је наставио да води и у другој деоници, досуђени су фаулови Гордону и Мареју, док је на другој страни Данкан Робинсон везао пет поена и попео предност Хитса на десет поена разлике.
На полувремену Мајами је водио 51:44, а Денвер је деловао као екипа без решења, а тројке никако нису хтеле у кош. Коначно, пробудио се у трећој деоници херој Денвера, Никола Јокић који је екипи вратио самопоуздање и ритам.
Српски ас погађао је када нико није могао, уписивао је скок за скокова, а онда је Мајкл Портер јуниор асистирао Џамалу Мареју за тројку која је донела изједначење. Јокић је имао важну улогу и у тим тренуцима јер је украо лопту, додао је Портеру који је потом новом тројком Нагетсима коначно донео предност.
Упркос много бољој деоници, Денвер и даље није могао у потпуности да рачуна на шут, а Мајами је водио са 71:70.
Последњу деоницу обележио је Јокић својим чувеним Сомбор шафлом за предност од 79:76, али посебно невероватну ствар урадио је Брус Браун који је у последњем минуту утакмице пресекао три напада Мајамија.
После коша који је дао, Калдвел Поуп је отишао на линију за слободна бацања, а потом се Браун још једном одлично наместио и добио нову прилику да повећа предност са линије за слободна бацања.
Када је на 15 секунди до краја оба пута био прецизан, Денвер је имао пет поена предности, а Мајами више није имао времена.
Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
СПОРТ
Никад краја Јокићевим изненађењима – следи епизода: „Боц, боц иглицама...“
Коментар