„Upside Foods“ и „Good Meat“ – две компаније које производе оно што називају „култивисаном пилетином“, саопштиле су да су добиле одобрење од Министарства пољопривреде САД (УСДА) за производњу лабораторијских протеина. Из компаније „Good Meat“, која је у власништву произвођача замене за јаја „Eat Just“, саопштено је да производња почиње одмах. Култивисано или лабораторијски узгојено месо се прави у тако што се узму ћелије одређене животиње, кокошке или краве, а потом смештају у велике челично посуде, где се даље множе и расту. То је слично процесу у пиварама, односно начину на који се у њима производи квасац или одређене бактерије потребне за процес ферментације, наводе амерички медији.
Дозвола је издата након низа претходних одобрења која су утрла пут продаји узгојеног меса у САД.
Прошле недеље, две компаније су навеле да су добиле неопходно одобрење за етикете за своје производе од УСДА.
У марту су из компаније „Good Meat“ саопштили да су од Управе за храну и лекове (ФДА) добили мишљење о томе да је „администрација задовољна што је производ безбедан за продају у Сједињеним Државама“. Управа је издала слично „писмо одобрења“ упутила и компанији „Upside Foods“ у новембру. Сектор гајења меса, који је у развоју – надгледају и УСДА и ФДА.
„Good Meat“, која своје производе продаје у Сингапуру, рекламира свој производ као „месо без клања“, што је, како наводе, хуманији приступ једењу меса.
Присталице концепта гајења меса се надају да ће узгојено месо помоћи у борби против климатских промена смањењем потреба које подразумева традиционално сточарство а које је одговорно и за емитовање гасова стаклене баште.
Регулација ове области се у САД обавља преко додела дозвола од стране УСДА и Службе за безбедност и инспекцију хране. Пријаве за такав грант „се одобравају након ригорозног процеса, који укључује процену система безбедности хране компаније“.
„Најаве да смо сада у могућности да производимо и продајемо култивисано месо у Сједињеним Државама је важан тренутак за нашу компанију, индустрију и прехрамбени систем“, рекао је Џош Тетрик, суоснивач и извршни директор компанија „Upside Foods“ и „Good Meat“.
Оснивач и извршни директор „Upside-а“ Ума Валети, назвала је ово одобрење „џиновским кораком напред ка одрживијој будућности“, додајући да ће оно „фундаментално променити начин на који месо долази на наш сто“.