ДРУШТВО

Месо из лабораторије пуштено у продају у Америци

Култивисано месо, познато и као месо узгојено у лабораторији, пуштено је у продају у Сједињеним Државама.
Sputnik
„Upside Foods“ и „Good Meat“ – две компаније које производе оно што називају „култивисаном пилетином“, саопштиле су да су добиле одобрење од Министарства пољопривреде САД (УСДА) за производњу лабораторијских протеина. Из компаније „Good Meat“, која је у власништву произвођача замене за јаја „Eat Just“, саопштено је да производња почиње одмах. Култивисано или лабораторијски узгојено месо се прави у тако што се узму ћелије одређене животиње, кокошке или краве, а потом смештају у велике челично посуде, где се даље множе и расту. То је слично процесу у пиварама, односно начину на који се у њима производи квасац или одређене бактерије потребне за процес ферментације, наводе амерички медији.
Дозвола је издата након низа претходних одобрења која су утрла пут продаји узгојеног меса у САД.
Прошле недеље, две компаније су навеле да су добиле неопходно одобрење за етикете за своје производе од УСДА.
У марту су из компаније „Good Meat“ саопштили да су од Управе за храну и лекове (ФДА) добили мишљење о томе да је „администрација задовољна што је производ безбедан за продају у Сједињеним Државама“. Управа је издала слично „писмо одобрења“ упутила и компанији „Upside Foods“ у новембру. Сектор гајења меса, који је у развоју – надгледају и УСДА и ФДА.
„Good Meat“, која своје производе продаје у Сингапуру, рекламира свој производ као „месо без клања“, што је, како наводе, хуманији приступ једењу меса.
Присталице концепта гајења меса се надају да ће узгојено месо помоћи у борби против климатских промена смањењем потреба које подразумева традиционално сточарство а које је одговорно и за емитовање гасова стаклене баште.
Регулација ове области се у САД обавља преко додела дозвола од стране УСДА и Службе за безбедност и инспекцију хране. Пријаве за такав грант „се одобравају након ригорозног процеса, који укључује процену система безбедности хране компаније“.
„Најаве да смо сада у могућности да производимо и продајемо култивисано месо у Сједињеним Државама је важан тренутак за нашу компанију, индустрију и прехрамбени систем“, рекао је Џош Тетрик, суоснивач и извршни директор компанија „Upside Foods“ и „Good Meat“.
Оснивач и извршни директор „Upside-а“ Ума Валети, назвала је ово одобрење „џиновским кораком напред ка одрживијој будућности“, додајући да ће оно „фундаментално променити начин на који месо долази на наш сто“.
ДРУШТВО
Италија објављује рат храни из лабораторије
Коментар