РЕГИОН

Градоначелница Сарајева поднела кривичну пријаву против градоначелника Источног Сарајева

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић поднела је данас најављену кривичну пријаву против градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, због постављања светлосних табли на улазу у овај град, на којима, на српском и енглеском језику, пише да је то „град 157.000 Срба који су морали да напусте Сарајево“.
Sputnik
Карићева се огласила на друштвеним мрежама, објавила фотографију кривичне пријаве и рекла да је Ћосића пријавила због, како је навела, основане сумње да је почињено кривично дело:
„Јавно изазивање или распиривање националне, расне или верске мржње, раздора или нетрепељивости међу конститутивним народима и осталима, као и другима који живе или бораве у Босни и Херцеговини.“
Карићева, између осталог, у пријави наводи да је Ћосић табле поставио у тренутку изузетно напете политичке ситуације услед донесених неуставних одлука НСРС о непримењıвању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској и то, како тврди, на територији Федерације БиХ.
Занимљиво је да Карићева ширењем верске и националне мржње не сматра то што на згради сарајевске Већнице, након реконструкције, на босанском и енглеском језику окачен натпис на коме пише:

„На овом су месту српски злочинци у ноћи 25/26. 08. 1992. запалили Националну и универзитетску бибилиотеку Босне и Херцеговине. У пламену је нестало више од два милиона књига, часописа и докумената. Не заборавите, памтите и опомињите!“

РЕГИОН
Додик: Пријавио сам Цвијановићеву, Вишковића, Стевандића и себе Тужилаштву БиХ
Коментар