СВЕТ

Поглавар канонске УПЦ одржао богослужење у Кијевско-печерској лаври

Поглавар канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополит кијевски и све Украјине Онуфриј (Березовски), одржао је у суботу богослужење у Кијевско-печерској лаври, након што је Министарство културе Украјине затражило да монаси напусте простор тог манастира до 4. јула.
Sputnik
„Дана 1. јула 2023. године, уочи 4. недеље по Духовима, митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије предводио јесвеноћно бдење у Светоуспенској Кијево-печерској лаври“, саопштнео је на сајту УПЦ.
Служба је одржана у храму Агапита Печерског.
Адвокат манастира Никита Чекман је раније данас објавио указ Министарства културе и информационе политике Украјине, у којем је наведено да је сазвана комисија за запечаћење просторија Кијевско-печерске лавре, као и да тај ресор позива монахе УПЦ да напусте објекте до 4. јула.
УПЦ је саопштила да је захтев за напуштањеобјеката Кијево-печерске лавре противзаконит и да представља самовољу.
Нови сукоб око Кијево-печерске лавре почео је обавештењем Министарства културе Украјине о једностраном раскиду уговора о закупу манастира и захтевом да монаси напусте манастир до 29. марта.
Викар Кијево-печерске лавре митрополит Павел (Лебед) изјавио је да у вези с лавром немакомпромиса и да ће монаси остати у њему.
Према његовим речима, за раскид уговора о закупу објеката лавре потребна је одлука суда, а тужба о недопустивости раскида уговора о закупу поднета је кијевском суду.
РУСИЈА
Кијев захтева од монаха Украјинске православне цркве да напусте Кијевско-печерску лавру до 4. јула
Коментар