РУСИЈА

У Кијевско-печерској лаври полиција применила силу против парохијана; РПЦ: Недопустиво /фото, видео/

Представници заштићеног комплекса Кијевско-печерске лавре уз помоћ полиције разбили су браве и запечатили зграду у којој се налазила резиденција предстојатеља канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополита Онуфрија, саопштила је прес служба УПЦ на Телеграм каналу.
Sputnik
Прес сужба УПЦ такође је саопштила да је полиција силом потиснула парохијане УПЦ даље од манастирских објеката у Кијевско-печерској лаври.
Раније је адвокат Никита Чекман, који заступа интересе УПЦ, изјавио да власти без икаквих законских основа заузимају манастирске зграде.
Полицајци, укључујући припаднике специјалних јединица у црвеним береткама, оградили су просторије и не дозвољавају прилаз.

Легојда: Недопустиво безакоње

Председник синодалног одсека Московске патријаршије за црквене везе са друштвом и медијима Владимир Легојда изјавио је да је заузимање објеката Кијевско-печерске лавре које су спровеле украјинске власти и употреба силе против верника, који мирно протестују против самовоље недопустиво безакоње украјинских власти.
Раније је Чекман објавио и да су украјинске власти наложиле монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте Кијевско-печерску лавру до 4. јула.
Подсетимо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
РУСИЈА
Руска православна црква: Наставља се терор против канонске украјинске цркве
Коментар