Произвођач вишања Марко Јовановић каже да је влага оштетила плодове и додаје да је приносом са свог засада од 14 тона по хектару веома задовољан, јер је просек ове године 8 до 10 тона. Нико од произвођача, па ни он, није задовољан ценом од 40 динара по килограму.
„Калкулација произвођача је далеко виша, можда 55 динара са бербом је та прва класа, ми нисмо достигли ни део мањи део тога, нисмо покрили трошкове“, каже Марко.
Прича о ниској цени откупа је вишегодишња. Последњих година проблем је и што се сав род у Мерошини прода по цени за другу класу о чему су се произвођачи жалили Министарству пољопривреде, па је у току инспекцијски надзор у Нишавском и још четири округа
Инспекција је проверавала на овом подручју укупно 47 хладњача, у пет хладњача утврђене су неправилности у раду. Од 99 откупних места неправилности су утврђене на три.
Главни проблем вишњара је недостатак прерађивачких капацитета.
Хладњача „Воћар“ после година стечаја и приватизације и даље не ради.
„Једино решење је повећање смештајних и прерађивачких капацитета. Ако успемо да на ноге да ставимо наш некадашњи „Воћар“, ми ћемо решити проблем, зато што је то највећа хладњача у Србији“, каже Саша Јовановић, председник општине Мерошина.
Осим да су потребна озбиљна улагања да би хладњача прорадила, у општини је потврђено, да се у решавање формално правних проблема, које имају власници, укључило и Министарство пољопривреде, преноси РТС.