РУСИЈА

Захарова: Запад би требало да се придржава олимпијских принципа – ако је за демократију

Уколико се Запад истински залаже за демократију, онда би требало да дели олимпијске принципе заједно са апсолутном већином света, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
Она је скренула пажњу на чињеницу да Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) наставља да се залаже за незаконите резолуције са захтевом да се „потпуно забрани“ учешће руских и белоруских спортиста на Олимпијским играма, чиме се крши низ међународних докумената.

„Истовремено, апсолутна већина света и даље стоји на олимпијским принципима. Тако је у Бакуу, на иницијативу председника Азербејџана Илхама Алијева, Покрет несврстаних (120 држава и још 20 посматрача) усвојио Посебну декларацију министарског састанка Координационог бироа Покрета несврстаних са позивом да се осигура учешће свих репрезентација на Олимпијским играма у Паризу“, саопштила је Захарова.

Она је подсетила и на изјаву председника МОК-а Томаса Баха.
„МОК срдачно поздравља подршку 120 чланица Покрета несврстаних. Одушевљени смо снажном посвећеношћу уједињеној мисији Олимпијских игара. Захваљујем председнику Азербејџана Илхаму Алијеву на иницијативи да се усвоји та важна резолуција“, цитира Захарова Баха.
„Ако је Запад за демократију, онда мора прихватити вољу већине, засновану на међународном праву“, поручила је она.
Како је раније рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, Москва је више пута истицала да је политизација спорта недопустива и да високо цени сличан став руководства Азербејџана.
СПОРТ
Терзић за Спутњик: „Русија је Србији старија сестра – веза је нераскидива “
Коментар