РУСИЈА

Украјински суд митрополиту Кијевско-печерске лавре одредио притвор, кауција скоро милион долара

Суд у Украјини преиначио је казну раније изречену старешини Кијевско-печерске лавре, митрополиту канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Павлу (Лебеду) са кућног притвора на притвор уз могућност кауције од 33 милиона гривни (893, 5 хиљаде долара), објавило је украјинско издање Страна.уа.
Sputnik
Према информацијама, 62-годишњи митрополит који је одведен у истражни притвор, остаће тамо до 14. августа.
Старешина је изјавио да није сагласан са оптужбама и нема новца за кауцију.
Он је оценио да је судија донела пресуду под притиском људи којима је то у интересу.
Претходно, митрополит се налазио у кућном притвору под оптужбом да је распиривао верску мржњу и да је оправдавао активности Русије.
Старешина лавре изјавио је раније да су оптужбе против њега измишљене и да се њему суди због вере у Христа пошто одбија да призна украјинске расколнике из тзв. Православне цркве Украјине.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
РУСИЈА
Патријарх Кирил упозорио: Кијев започео коначно протеривање верника из УПЦ
Коментар