Недостатак запослених, према месечним анкетама, сталан је проблем индустрије, рекли су за агенцију ДПА из тог удружења.
„Савезна агенција за рад известила је о 33.160 слободних радних места у угоститељској индустрији за јун. Међутим, претпостављамо да је стварна потражња барем двоструко већа, јер многе фирме више не пријављују слободна радна места“, изјавила је стручњак за тржиште рада из „Дехоге“ Сандра Варден.
Она је указала на бројке из јуна 2019, када је пријављено готово 40.000 слободних радних места.
„Као што знамо, проблем се од тада (у јеку пандемије) погоршао. Поготово сада у сезони годишњих одмора и повећаног интереса за туристичка одредишта, потреба и даље расте“, напоменула је Сандра Варден.
У међувремену, гастрономски бизнис се носио са ситуацијом како је могао.
„Има објеката који су због мањка радника присиљени да скрате радно време, затварају се одређеним данима или ограничавају понуду у јеловнику. Неки ресторани су почели да уводе више самопослуживања“, додала је она.
Из „Дехоге“ се надају да ће се ефекти закона о квалификованој радној снази из иностранства брзо осетити и да ће избеглице моћи лакше да пронађу посао, пренео је портал „СЕЕбиз“.
Такође, удружење је позвало на кампању оспособљавања за више вештина и на веће вредновање практичних занимања и вештина.