СВЕТ

Афрички савез: Војна интервенција у Нигеру - последња опција, ултиматум остаје на снази

Економска заједница Западне Африке (ЕКОВАС) саопштила је да ће војна интервенција њених снага у Нигеру, где је крајем јула дошло до војне побуне којом је свргнут председник Мохамед Базум, бити последња опција за решавање ситуације.
Sputnik
„Војно решење у Нигеру биће последња могућа опција“, рекао је представник регионалне асоцијације, преноси "Ал Мајадин".
После ванредног самита ЕКОВАС, који је одржан 30. јула у Абуџи, констатовано је да „Базум остаје легитимни и изабрани председник Нигера и шеф државе“.
Самит је осудио покушај државног удара у Нигеру и незаконито притварање председника Базума, чланова његове породице и владе. ЕКОВАС је захтевао моментално ослобађање и враћање Базума на место председника и шефа државе, као и потпуну обнову уставног поретка.
„Ако се ови захтеви не испуне у року од недељу дана, биће предузете све мере неопходне за успостављање уставног поретка у Нигеру. Те мере могу укључивати и употребу силе“, наводи се у саопштењу.
Агенција Франс прес јавља да су власти Нигера поново отвориле границе са суседним земљама, затворене након државног удара: са Алжиром, Буркином Фасо, Либијом, Малијем и Чадом. Са друге стране, Нигерија је прекинула снабдевање електричном енергијом Нигера, што је изазвало рестрикције струје у суседној земљи.
РУСИЈА
Москва: Не сме се допустити деградација ситуације у Нигеру
Коментар