РУСИЈА

Москва: Не сме се допустити деградација ситуације у Нигеру

Москва сматра да је важно спречити деградацију ситуације у Нигеру и залаже се за организовање националног дијалога за успостављање мира, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Sputnik
„Сматрамо да је изузетно важно спречити даљу деградацију ситуације у земљи, сматрамо да треба хитно организовати национални дијалог како би се обновио грађански мир, обезбедио ред и закон“, рекла је Захарова на конференцији за медије.
Она је додала да претња примене силе против Нигера неће помоћи у смиривању тензија и решавању сукоба у земљи.
„Приликом тражења начина за решавање конфликта у Нигеру, настављамо да полазимо од принципа: афрички проблеми – афричко решење. Надамо се да ће бити уложени напори преко Афричке уније и подрегионалних организација“, нагласила је Захарова.
Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварању граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
РУСИЈА
Кремљ: Москва се залаже за повратак владавине права у Нигеру
Коментар