РУСИЈА

Володин: Америка, Енглеска и Француска да надокнаде Африци штету од колонијализма

Председавајући Државне Думе Русије Вјачеслав Володин позвао је да се афричким државама компензује штета која им је нанета за време колонијализма.
Sputnik

„САД, Британија и Француска треба да компензују афричким државама причињену штету. Током колонијализма, САД и горе наведене европске државе, бавећи се трговином робљем, превезле су само у Америку око 15 милиона људи, који су постали робови. Африка је због тога изнурена“, нагласио је званичник.

Он је додао да је само Британија превезла 3 милиона робова преко Атлантског океана током XVI–XIX века, а историчари то називају вероватно, најмонструознијим злочином у целој њеној историји.

„Време пролази, али колонијални интереси САД и бројних западних држава нису нестали. Мењају се само методе, наставља се пустошење афричких налазишта злата, платине, уранијума, критичних минерала и ретких земних метала. Афричке земље су за њих само извор сировина“, нагласио је он.

Званичник је оценио да су морске луке и многе производне компаније у власништву неоколонизатора, а законодавство многих афричких земаља у области производње природних ресурса и даље није ослобођено остатака колонијалног система.

„Због неоколонијалног утицаја западних земаља, многе афричке државе имају нулти или негативан економски раст током 60 година свог постојања. То води сиромаштву и губитку суверенитета“, казао је Володин.

Он је закључио да Уједињене нације треба да размотре питање надокнаде народима афричког континента штете коју су им причиниле САД, Велика Британија и Француска.
РУСИЈА
Захарова: Америка је заборавила да Африка више није колонија, а њени грађани робови
Коментар