МУЛТИМЕДИЈА

Српски краљ који је путовао инкогнито

Изложбом „Чекајући сталну поставку” Историјски музеј Србије пред посетиоце доноси највредније предмете из својих препуних ризница.
Sputnik
1 / 9

Круна, плашт, жезло и шар краља Петра Првог Карађорђевића изложени су у централној сали Историјског музеја Србије.

2 / 9
Крст на врху Шара који је Петар Први Карађорђевић носио на свом крунисању.
3 / 9
Шар симболизује Христову владавину (крст) над светом (кугла, као глобус).Симбол се први пут среће почетком 5. века.
4 / 9
Круна Петра Првог Карађорђевића је једина сачувана српска круна. Израђена је у радионици браће Андреа и Жака Фализа у Паризу, а затим је послата чувеним возом Оријент експрес.
5 / 9

Израда круне краља Петра Првог Карађорђевића коштала је 19.000 тадашњих франака.

6 / 9

За време Првог светског рата сакривене су у згради Богословије у Призрену, после рата враћене су у Београд, између два рата склоњене су у манастир Жичу, после Другог светског рата пренете су у Народни музеј. Од 2005. налазе се у Историјском музеју Србије.

7 / 9

Копча за крунидбени плашт од венецијанског плиша и свиле оивиченог хермелином који је краљ Петар Први Карађорђевић носио током свог крунисања.

8 / 9

Месец дана након Марсељског атентата у ком је осим југословенског краља, живот изгубио и француски министар Луј Барту, вече уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату – 10. новембра 1934. посмртна маска југословенског краља Александра била је изложена на катафалкту испред Тријумфалне капије у Паризу.

9 / 9
Жезло и копча за крунидбени плашт краља Петра Првог Карађорђевића
Коментар