Према анализи Центра за контролу и превенцију болести, најздравији је - парадајз. Ботанички гледано, он се сматра воћем и освојио је 20 поена на ЦДЦ-овој листи, чиме се нашао на листи пре лимуна, пише портал Делиш.
Парадајз је препун антиоксиданса, за које је познато да помажу у одбрани од слободних радикала који узрокују оксидативни стрес и могу играти улогу у развоју рака, дијабетеса, болести срца и других хроничних стања.
Шта парадајз чини тако хранљивим?
ЦДЦ-ова категоризација воћа и поврћа заснована је на количинама 17 хранљивих материја у порцији од 100 калорија. Парадајз је нискокалорично воће, чији је нутритивни профил сличан поврћу. Парадајз тежак 60 грама садржи само 12 калорија и мање од три грама угљених хидрата. Такође је богат ликопеном, који му даје црвену боју.
"Конзумирање парадајза и производа на бази парадајза може да помогне у заштити тела од рака и болести срца“, каже дијететичарка Шери Бергер.
Она упућује на студију објављену 2021. у часопису Фуд Кемистри, којом је откривено да конзумирање парадајза и ликопена помаже у превенцији болести коронарних артерија, рака желуца, рака простате и цереброваскуларних болести попут шлога или мождане анеуризме.
Парадајз је такође богат витаминима А и Ц.
„Витамин Ц је такође важан за формирање крвних судова, мишића и делова наших костију“, каже дијететичарка Сара Рием. "Витамин А је неопходан за здравље очију и раст и развој."
Апсорпцију ликопена можете поспешити комбиновањем парадајза са здравим масноћама, попут маслиновог уља.
Како извући најбоље из парадајза
Најбоље је да парадајз купите од локалног, познатог произвођача.
„Такође, одлучите се за потпуно зрели парадајз, јер се њихов садржај ликопена повећава како сазревају“, каже дијететичарка Кејт Инграм.
„Кување парадајза такође може повећати ликопен, па размислите о додавању парадајза куваним јелима као што су варива или прављењу сопственог парадајз соса“, каже она.