ДРУШТВО

Експлозије на пумпи у Румунији: Има погинулих, 57 повређених — ватру гасили и роботи /видео, фото/

Једна особа је погинула, а 57 људи је повређено у две експлозије које су се догодиле на пумпи за течни гас у Креведији, у близини Букурешта, саопштили су данас званичници.
Sputnik
Након прве експлозије, ватра се проширила на две цистерне и оближњу кућу, што је изазвало евакуацију и блокаду друмског саобраћаја, наводи Агенција за ванредне ситуације (ИГСУ).
Како је саопштено, саобраћај на националном ауто-путу блокиран. Ватрогасци су јутрос успели да локализују пожар, а државни тужилац је преузео истрагу о случају.
У другој експлозији повређено је 26 ватрогасаца, изјавио је заменик министра унутрашњих послова Раед Арафат, који је задужен за јединицу за хитне случајеве.
Румунски ватрогасци гасе пожар после експлозије на пумпи за течни гас.
„Због тога смо евакуисали подручје и донета је одлука да се људи удаље више од 700 метара од ватре“, навео је Арафат, преноси Ађер прес.
Он је напоменуо да су у гашењу ватре коришћени роботи како би се избегло да буде повређен још већи број ватрогасаца.
Председник Клаус Јоханис изјавио је да је у приоритет „пружити повређенима сву неопходну подршку и олакшати им приступ хитном лечењу“.
Он је истакао да, чим се стабилизује ситуација у ризичној зони, мора бити покренута хитна истрага о узроцима експлозије.
Људи који су повређени у експлозији на ТНГ станици у Креведији, у округу Дамбовица, пребачени су у престоничке болнице Флореаска, Универзитет и Багдасар-Арсени, саопштило је Министарство здравља.
У другој експлозији повређен је и већи број ватрогасаца.
Министар здравља Александру Рафила изјавио је да повређени имају опекотине различитог степена.
„Једна особа са тежим опекотинама упућена је у специјализовану болницу за опекотине. Остали су упућени у болнице које имају одељења за опекотине, а то су 'Багдасар' и Флореаска. Основали смо хитну радну групу на нивоу Министарства, а остале болнице које имају одељења пластичне хирургије ће се бринути о пацијентима ако их буде више“, навео је Рафила.
Коментар