РУСИЈА

Лавров: Курс Запада против мултиполарног света ствара нове конфронтације

Формирање мултиполарног света ће узети много времена, а Запад је усмерен на то да успори историју, да допринесе само додатним конфронтацијским ситуацијама за глобалну заједницу, рекао је министар иностраних послова Сергеј Лавров у обраћању студентима и професорима МГМИО поводом „Дана знања“.
Sputnik
„Формирање мултиполарног светског уређења ће трајати дуго, то може да буде дуга историјска епоха, али процес је објективан и незаустављив“, рекао је он.
Лавров је нагласио да намера Запада да Русији нанесе стратешки пораз у скоријој будућности неће нестати, а процене да ће се односи две стране вратити на некадашњи ниво нису реалне.
Како је додао, чак и ако би одједном, по неком необјашњивом налогу "од горе" Запад предложио Русији да се врате нормалним контактима, Москва би размислила да ли вреди то учинити.
"И ако вреди - у којим областима. И нећемо сарађивати са Западом у областима од којих зависи наша безбедност у било ком смислу", истакао је он.
Руски министар је нагласио да самоубилачке акције кијевског режима диктира колективни Запад са само једним циљем - да обузда Русију од независног курса спољне политике.
"Дуготрајност операција Запада у Ираку и Авганистану показују колико дуго они могу да наставе да раде на томе да остваре своје циљеве у Украјини", оценио је Лавров.
Лавров је отворено рекао генералном секретару УН Антонију Гутерешу да је учешће представника УН на он-лајн састанку радне групе о „формули Зеленског“ неприхватљиво.
Шеф руске дипломатије одговарао је на бројна питања студената, па јетако, између осталог, рекао да привлачност БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС) на светској сцени расте како Запад све више уништава институције глобалног управљања, указао је Лавров.
Такође је рекао да је Русија предложила Сирији и Турској да се врате уговору који дозвољава турским снагама да се боре против терориста на сиријској територији, али у договору са Дамаском.
РУСИЈА
Лавров: Русија не жели да упропасти долар
Коментар