Колико ће поскупљење свињског меса бити, знаће се након сезоне клања у наредним месецима, рекли су фармери и указали да су цене свињског меса скочиле и у Европи.
Милићевић је рекао да је проблем у томе што је еутаназирано много здравих свиња које су се нашле у зараженом подручју.
„Проблем је што је много здравих свиња еутаназирано, а није искоришћено, иако је то месо безбедно за исхрану. Нажалост, међу еутаназираним је 90 одсто здравих свиња. Ми смо изашли са предлогом да Влада откупи то за робне резерве, јер сада ћемо морати да увозимо свиње, а питање је одакле“, рекао је Милићевић.
Цена свињског меса у Европи скочила је са 2,7 на 3,7 евра по килограму, додаје он, и врло је извесно да ће бити и већа.
Марчетић истиче да он није имао болест на својој фарми, али да се понашао у складу са препоруком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и смањио производњу, како би се смањила популација свиња.
„Ја сам спао на 50 одсто производње. Препорука је била да смањимо производњу, а ја се понашам у складу са тим мерама. Додатни проблем је тај што ја не могу да продајем моју прасад, мора да дође ветеринар и уради анализе крви, а ризик је да ми он донесе болест. Мени је дневна потреба хране за свиње око 20.000 динара, то је огроман трошак, а ништа не производимо“, рекао је Марчетић.
Он је оценио да држава не може много да помогне, и да „држава није донела ову болест“, али да може да помогне.
„Ми смо свињари, сви произвођачи, у великим кредитима. Наше фарме су модерне и скупе од 700 до 1,5 милиона евра инвестиције. Било би добро да нам држава изађе у сусрет, да разговара са банкама да добијемо мораторијум одлагање кредита. Ми шест месеци не радимо“, рекао је Марчетић, пише Танјуг.