Заменик директора Државног музеја-резервата Куликово поље Андреј Наумов изјавио је да многи налази доказују хипотезу да су у области Куликовог поља у Епифанском округу у 15-16. веку постојала стамбена насеља. То отвара могућност да се догађај сагледа из другачије перспективе.
Битка на Куликовом пољу једна је од најзначајнијих битка у руској историји, која се одиграла 8. септембра 1380. против монголске Златне хорде. Поприште битке је било Куликово поље (данас Тулска област), поред реке Дон, где је након победе руски кнез Дмитриј Иванович добио надимак Донски.
Организатори догађаја посветили су такмичење у историјској кухињи стварању најмирније слике тог периода.
Према мишљењу историчара, у старој Русији људи су веома волели и сматрали обавезним јелом – чорбе. На пример, чорба са месом или рибом позната је у Русији вековима. Преци Руса су је кували у дрвеним посудама и кожним торбама, користећи камење загрејано у ватри, а касније – у глиненим посудама. Од купуса се правила чорба од поврћа. Још једно уобичајено јело из тог времена – каша, кувала се углавном од грашка и пиринча.
Погледајте у галерији шта су јели и како су спремали храну људи тог историјског периода.