Специјална операција у Украјини

Бугарска опозиција тражи оставку министра одбране након предлога да се Кијеву испоруче ракете

Бугарски социјалисти затражили су оставку министра одбране Тодора Тагарева због одлуке да испоручи Украјини ракете за систем С-300.
Sputnik
Након што је данас парламентарна комисија за одбрану већином гласова подржала предлог да се Кијеву пошаљу „неисправне ракете С-300“, Тагарев је рекао да таква испорука неће ослабити борбене способности Бугарске. То је изазвало бурну реакцију опозиције.
„Једино што можете да урадите је да дођете у ову салу након што сте прво поднели оставку. Опасни сте за националну безбедност Бугарске. Шта говори више о вама од чињенице да посежете за последњим противваздухопловним ракетним системима у Бугарској? Јесте ли министар одбране Бугарске или Украјине?“, упитао је посланик из странке БСП Борислав Гуцанов.
Негодовање је изразио и Николај Дренчев из странке „Препород“.
„Ту идеју су вам дали у Министарству одбране, односно министар одбране неке друге земље, а не Бугарске. И одмах сте извршили налог (стране) амбасаде“, рекао је посланик.
Раније је саопштено да је бугарски парламент усвојио предлог закона о слању неисправних ракета за С-300 Украјини. Аутори предлога су указали да Бугарска није у стању да поправи неисправне ракете С-300, за разлику од Кијева. Ракете се шаљу бесплатно.
У наставку погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
РЕГИОН
Бугарски историчар о украјинском сукобу: Почиње почетак краја за Зеленског
Коментар