РУСИЈА

Русија упутила протестну ноту Канади због украјинског СС ветерана

Амбасадор Русије у Канади Олег Степанов упутио је протестну ноту Канади због одавања почасти украјинском СС ветерану у парламенту те земље, али одговор још није стигао, рекао је дипломата за Спутњик.
Sputnik
„Нота је послата у понедељак. Пропраћена је писмима која сам упутио премијеру, министру спољних послова и председнику Доњег дома. Одговор још није стигао“, рекао је Степанов.
Он је истакао да канадско друштво и медији „брује“ о поменутом догађају, али да се премијер земље Џастин Трудо још увек није извинио због позивања нацисте у парламент.

„Угледу премијера и његовог кабинета нанет је озбиљан ударац. Они покушавају да заташкају скандал тако што ће направити жртвеног јарца од председника Доњег дома Ентонијем Ротом и сменити га са дужности“, појаснио је Степанов.

Претходно, агенција АП пренела је да је Украјински председник Владимир Зеленски поздравио бившег војника СС дивизије „Галиција“ у канадском парламенту.
На једној од фотографија током говора Зеленског, на којој он показује стиснуту песницу у виду поздрава према публици, а поред њега стоји канадски премијер Трудо, написано је: „Зеленски и Трудо поздрављају присутног у канадском парламенту Јарослава Хунка, који је служио у Првој украјинској дивизији током Другог светског рата“.
Прва украјинска дивизија или 14. добровољачка пешадијска дивизија СС „Галиција“ је била тактичка формација трупа нацистичке Немачке у којој су служили украјински добровољци.
Погледајте ново издање емисије „Мој поглед на Русију“:
СВЕТ
Запад слави нацизам: Скандалозне овације СС војнику усред Канаде – Трудо и Зеленски усхићени
Коментар