КУЛТУРА

Представа "Женско срце у шињелу" изведена у Пекингу

Представа "Женско срце у шињелу“ у режији Мирјане Карановић и по тексту Михајла Витезовића одиграна је пред испуњеним гледалиштем Српског културног центра "Иво Андрић“ у Пекингу, саопштили су данас организатори.
Sputnik
"Не може се речима описати колико је било величанствено, достојанствено, са колико поштовања и љубави смо примљене од стране публике", навела је глумица Весна Шашић Паштровић.
"Женско срце у шињелу" је прва представа изведена у центру "Иво Андрић", а у њој Шашић Паштровић, Нина Граховац и Јована Петронијевић играју хероине Првог светског рата Надежду Петровић, Милунку Савић и Флору Сендс.
Извођењу су у суботу присуствовали амбасадорка Србије Маја Стефановић, војни изасланик Слободан Новаковић, представници кинеског министарства културе, студенти Катедре за српски језик у Пекингу, кинески глумци, као и бројни љубитељи српске културе и историје.
Весна Шашић Паштровић, Нина Граховац и Јована Петронијевић играју хероине Првог светског рата Надежду Петровић, Милунку Савић и Флору Сендс у представи "Женско срце у шињелу“.
"Након представе, дуго смо разговарале са публиком. Срећне смо. Поносне. Било је заиста величанствено. Нема човека који је након наше изведбе био равнодушан. Судбине ове три храбре жене дирнуле су не само наше сународнике, него и Кинезе", навела је Шашић Паштровић.
Захваљујући подршци Министарства културе Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама представа је стигла до Пекинга, након што је премијерно изведена 2018. године, од када је одиграна 58 пута широм Србије и Републике Српске.
Након гостовања у Пекингу "Женско срце у шињелу" имаће 14 извођења у оквиру културне размене у региону - у Словенији, Хрватској, Македонији и у Републици Српској, каже се у саопштењу.
Коментар