СРБИЈА

Одричу се ислама: Шта нуди нови покрет на Косову под слоганом „Бити само Албанац“

У Дечанима је недавно формиран Покрет за напуштање исламске вере, чију је оснивачку декларацију потписало око 70 Албанаца из свих „албанских земаља“ укључујући дијаспору, у коме се одустаје од исламске вере и поручује да је "албанска вера Албанија.“
Sputnik
Слоган овог покрета је „Бити само Албанац“, а предводи га Весел Лекај који је поручио да су се окупљени изјаснили о екстремизму и штети коју наносе посебно различити сегменти исламске вере и српског православља, као и да је једнодушна изјава да од сада нису муслимани.

Вера и до сада није делила Албанце

Историчар професор др Чедомир Антић подсећа да је већ дуго, не само у јавности већ и у науци, присутна теза да Албанце вера не само да не дели, већ да не игра никакву функцију у политици албанског друштва.
„Одавно је скован термин да је албанство вера Албанаца. Морам да подсетим да албанска нација, без обзира на тезе о илирском пореклу, донекле бесмислене, и то у у мери у којој би биле бесмислене и тезе Срба да имају нека права у источним крајевима Немачке где живи лужички Срби, има одређени ниво повезаности са прошлошћу и са другим народима. Међутим, од скора је та релативизација присутна иако је то друштво у извесној мери и религиозно,“ објашњава Антић.
То показују и подаци доступни јавности а који, како каже наш саговорник, говоре да је рецимо у Сирији већи број добровољаца муслимана из области БИХ, Србије, Албаније и Северне Македоније отишло на то ратиште.

Албанска нација створена у 20. веку

„То говори да постоји одређени ниво религиозности, али поједине вође косовских Албанаца, а међу њима је можда један од првих важнијих људи у борби за независност Косова а то је покојни Ибрахим Ругова, толико су релативизовале религији да је Ругова чак прешао у католичанство. И на Косову и у Албанији присутано је то преверавање, не само из католичке цркве, већ у последње време у Албанији делују разне протестантске заједнице,“ напомиње Антић.
Како наглашава, не треба заборавити да је становништво албанских крајева политички врло нестабилно и да је касно интегрисано јер албанска нација је настала у 20. веку, када су је крајем 19. века креирали албански интелектуалци а пре свега велике силе Аустроугарска и Италија.
„То је био свет који није био само подељен вером већ је био подељен и на две велике регије и на 64 племена и није имао исти језик и писмо… Дакле, све је то уз помоћ Хабзбуршке монархије и неких чак фашистичких интелектуалаца као што је био Милан Шуфлај, хрватски фашиста, помогло да се Албанци формирају као посебна нација и временом је тај национализам јачао и постао је доминантан тај наратив о уједињењу свих Албанаца,“ истиче саговорник Спутњика.

Косовска битка није била албанска

Антић каже да тако нешто у Србији није било ни у време највећег национализма да од крајње левице па до крајње деснице сви причају исту причу и сви имају исти циљ.
„Не знам тачно ко су људи који су су формирали овај покрет и потписали ту деклерацију, али верујем да они нису први људи албанске политике. И то је битна информација. Баш као што смо поменули и такозване исламске борце сетимо се да су пре само десетак година биле демонстрације у Приштини на којима је неки од демонстраната носио транспарент „Муслиман од 1389“. И сад замислите која је то шизофренија?! С једне стране тврде да им је албанство религија, имали су у неком тренутку један антирелигијски режим у време Енвера Хоџе који је укинуо религију, што се десило само још у Северној Кореји, а са друге стране имате исламске ратнике који иду на ратишта у већем броју него што има становника у тим подручјима. Албанци тврде и да је Косовака битка албанска битка и имају разне квази-интелектуалце из Италије, Америке, Британије… који тврде да је то тако! Не постоји ниједан релевантни извор да то посведочи, а онда се појави неко ко каже да је "муслиман од 1389", иако је област Бранковића у којима су Срби били искључиво становништво све до почетка 16. века, пала у Турске руке средином 15. века. Дакле, неко ко је рођен 1389. године имао је око 66/67 година када је та област пала у османске руке, дакле не албанске“ објашњава Антић.

Албански национални покрети су квислиншки

Саговорник Спутњика такође истиче да је албански национални покрет мегаломански и дубоко квислиншки, јер је шуровао и са комунистима, и са фашистима, а данас са Америком, односно атлантистима. Како закључује наш саговорник, та албанска ствар ће бити решена када се заврши ова квази државна прича, где имате на власти Албанце у четири околне земље који руше три околне земље, али и додаје да ће до тада проћи доста времена и да се боји се да ће балкански народи бити на губитку, као и да ће тако бити и са онима који су све ово приредили а то су Немачка и Америка.
Иначе, према Лекају, косовско друштво је угушено исламским екстремизмом и треба га уклонити.
"Албанцима је вера албанизам, јер ми мислимо само албански, јер пре свега смо Албанци. Било је порука подршке из дијаспоре и воље да се подупре ова иницијатива, да се католичанство пренесе директно у своје ране корене, односно у европски идентитет и културу“, рекао је Лекај приликом оснивања овог покрета.
С друге стране, Лига историчара Косова "Али Хадри" у Дечанима оштро је реаговала на „Покрет за напуштање исламске вере“, оптуживши га за пропаганду против вере и распиривање мржње, истичући да људи имају право на лично верско уверење.
Западни Балкан погодно тле за развој радикалног ислама
Један осумњичен за напад на караулу Гошинце
Видео-снимци ДАЕШ-а монтирају се на Косову
Коментар