СВЕТ

Британија са савезницима суспендовала учешће у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи

Велика Британија и њени савезници обустављају своје учешће у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи након што се из њега повукла Русија, саопштио је британски Форин офис.
Sputnik
„Као одговор на кораке Русије, Велика Британија је, заједно са својим савезницима, одлучила да суспендује своје учешће у Споразуму и ради са земљама истомишљеницима на развоју и примени добровољних стабилизацијских мера“, наводи се у саопштењу Министарства објављеном на сајту британске владе.

НАТО подржао одлуку чланица Алијансе о обустави учешћа у Споразуму

НАТО подржава одлуку савезника о обустави учешћа у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи након повлачења Русије из њега, саопштила је Алијанса
„Упркос томе што су савезници НАТО сагласни да је Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи камен-темељац евроатлантске безбедности, ситуација у којој државе-чланице НАТО-а поштују Споразум, а Русија не, била би неодржива. Из тог разлога, савезници-учесници Споразума имају намеру да обуставе важење документа на онолико дуго колико то буде потребно“, наводи се у документу.
Истиче се да су „ову одлуку у потпуности подржали сви савезници у НАТО-у“.
Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да је Русија у поноћ 7. новембра коначно завршила процедуру повлачења из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.
Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписали су 19. новембра 1990. у Паризу опуномоћени представници 16 држава-чланица НАТО-а и шест држава-чланица Варшавског пакта, а ступио је на снагу 9. новембра 1992. године. У њему нису учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. године – ОЕБС), а сам Споразум био је затворен. Њиме није било предвиђено приступање држава које тада нису биле чланице НАТО-а и Варшавског пакта.
Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ и не почну да га испуњавају.
РУСИЈА
Путин потписао: Раскинут Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи /фото/
Коментар