СРБИЈА

„Ово је Србија“: Грађани Косовске Митровице обележили градску славу – Митровдан

Грађани Косовске Митровице обележили су и ове године градску славу Митровдан уз литургију владике рашко-призренског Теодосија уз саслужење свештенства при Храму светог Димитрија.
Sputnik
Ни киша која је непрестано падала више од 12 сати није поколебала грађане Косовске Митровице да се од раног јутра окупе у храму Светог Димитрија кога овдашњи становници за заштитника Косовске Митровице.
Литургији су присуствовали и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Милош Терзић, као и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, председник Косовско-митровачког округа Вучина Јанковић.
Окупљени верници истичу да са поносом прослављају данашњи дан.
„Видите да нас ни киша није омела да се окупимо и да покажемо свима да смо свој на своме да је ово наш град и да ће нас као и до сада Свети Димитрије сачувати од сваког зла“, каже нам старија госпођа док пали свећу за здравље својих најмилијих.
Поред ње њен унук, ког сваке године доводи, стидљиво показује три прста и говори нам:„Ово је Србија“.
Грађани Косовске Митровице обележили градску славу у Храму светог Димитрија
Недаће које су снашле овдашње становништво између две градске славе су оно о чему људи не желе да причају.
„Свако време, своје бреме. И ово ће једном бити јуче. Свој смо на своме. Остаће и опстаће овај народ док нас црква окупља и сабира и док нас наси свеци чувају“, каже нам један од окупљених грађана.
Ове године због великих падавина није одржана литија кроз град, а традиционална чесница ломљена је у самом храму.
Коментар