РУСИЈА

Има ли ЕУ алтернативни план за помоћ Кијеву у случају мађарског вета

Земље Европске уније разматрају алтернативни план за финансирање Украјине у случају да Мађарска уложи вето на предлог о финансијској помоћи Кијеву у вредности од 50 милијарди евра, преноси агенција Блумберг позивајући се на изворе упознате с током преговора.
Sputnik
На самиту Европске уније 26. и 27. октобра разматрано је финансирање Украјине у вредности од 50 милијарди евра у периоду од 2024. до 2027. године. Лист „Политико“ је раније пренео да лидери земаља ЕУ окупљени на самиту у Бриселу нису успели да се договоре о финансирању због ставова Мађарске и Словачке.
„Земље Европске уније разматрају резервни план за пружање преко потребне помоћи Украјини... у случају да Мађарска уложи вето на актуелни предлог о финансирању у обиму од 50 милијарди евра“, пренео је Блумберг.
Према наводима агенције, алтернативни предлог ће укључивати давање гаранција земаља-чланица ЕУ за прикупљање финансија на тржишту.
„Поједине земље Европске уније залажу се за хитно проналажење алтнеративног решења за финансирање Украјине, како би се појачао притисак на (премијера Мађарске Виктора) Орбана“, наводи агенција.
Ипак, како је саопштено, Шпанија се залаже за финансирање у оквиру дугорочног буџета ЕУ.
РУСИЈА
Украјински политичар: Ситуација у Украјини скренула са плана ЕУ
Коментар