СВЕТ

Повратак на пут здравог развоја односа? Кина се нада да ће Америка испунити обећање

Кина се нада да ће Америка испунити своје обећање да неће тежити новом хладном рату или сукобу са Пекингом и да ће сарађивати како би се билатерални односи вратили на пут здравог и стабилног развоја, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг.
Sputnik
Уочи предстојећег сусрета лидера Кине и САД 15. новембра у Сан Франциску, она је казала да се Пекинг у кинеско-америчким односима руководи принципима међусобног поштовања, мирног суживота и обостране користи, које је изнео председник земље Си Ђинпинг.
По речима Мао Нинг, ривалство између великих сила не одговара духу времена и не може да реши проблеме САД или глобалне изазове.

„Кина се не плаши супарништва, али смо против да то дефинише кинеско-америчке односе“, појаснила је дипломата, јавља агенција Синхуа.

Она је нагласила да америчка страна треба да поштује легитимна права Кине на развој, као и питања која изазивају њену забринутост, уместо да само указује на своје бриге и поткопава интересе Пекинга. Такође је додала да Кина не настоји да промени САД, па ни Вашингтон не би требало да покушава да преобликује или измени Кину.
Осврнула се и на питање Тајвана, рекавши да је то унутрашње питање Кине, те да је његово решавање ствар самих Кинеза који не дозвољавају спољно мешање. Америчка страна, по речима портпаролке, треба да поштује принцип „једне Кине“ и да предузме конкретне акције како би се супротставила „независности Тајвана“.
Што се тиче питања Јужног кинеског мора, Кина намерава да сва спорна питања са одговарајућим странама решава преговорима и консултацијама.
Мао Нинг је поручила да је одлучност Кине да заштити национални суверенитет и територијални интегритет непоколебљива, а америчка страна треба да престане да тражи изговоре за мешање у спорове око територија и поморских права и интереса између Кине и других страна, а поготово не треба да користи та питања за обуздавање Кине.
СВЕТ
Може ли Кина бити посредник између Русије и Америке
Коментар