РЕГИОН

Столтенберг дошао у БиХ и одмах „видео“ - Русију

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који се у оквиру посете БиХ састао са председавајућом Савета министара БиХ Борјаном Кришто (ХДЗ) и министрима, изјавио је да је тема разговора била безбедносна ситуација у земљи и региону.
Sputnik
"Забринути смо због сецесионистичке поделе и реторике, као и спољног утицаја, посебно утицаја Русије. То прети да поткопа стабилност и да ослаби реформе. Сви лидери морају радити на јединству и напретку”, казао је Столтенберг новинарима након састанка са Кришто.
Он је казао да савезници снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет БиХ.
“Нама је изузетно важно и предани смо стабилности и сигурности у овом региону. НАТО је предан годинама стабилности у вашој држави. И стога продубљујемо нашу сарадњу и политички дијалог. НАТО штаб Сарајево пружа подршку мисију Европске уније Алтеа. НАТО и савезници остају потпуно предани успеху те мисије и поздрављамо једногласно усвајање продужетка мисије од Савета безбедности Уједињених нација", рекао је први човек НАТО новинарима у Сарајеву.
НАТО, казао је, подржава реформска настојања БиХ, укључујући и пакет за изградњу одбрамбених способности.
Он је похвалио успехе БиХ постигнуте на европском путу земље.
“То ће заправо јачати ваше способности у одговору на природне и друге катастрофе, сајбер одбрану. НАТО остаје предан у пружању подршке БиХ на њеном евроатлантском путу. Свака земља треба да изабере своје властите и сигурносне аранжмане без мешања са стране", рекао је Столтенберг.
Он је похвалио успехе БиХ постигнуте на путу ка Европској унији, пренели су сарајевски медији.
РЕГИОН
Жељка Цвијановић после састанка са Столтенбергом: Српска није за придруживање у НАТО
Коментар