РУСИЈА

Захарова: Украјина након Мајдана постала убога, одумирућа земља

Украјина је након Евромајдана изгубила државни суверенитет и претворила се у убогу територију која одумире, наводи се у коментару портпарола Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове поводом 10. годишњице од почетка украјинског Евромајдана.
Sputnik
„Данас је умесно поставити питање шта је заиста Евромајдан донео Украјини, да ли се остварио њен сан о интеграцији у европску породицу. Одговор је очигледан“, констатовала је Захарова.
Она је приметила да се из самодовољне, индустријски развијене и многољудне републике бившег СССР Украјина претворила у убогу, одумирућу земљу.

„Украјина је изгубила суверенитет и издржавају је западни колонизатори, који одређују њену унутрашњу и спољашњу политику“, закључила је портпаролка.

Присталице евроинтеграција заузеле су главни кијевски трг – Мајдан Незалежности (Трг Независности) – 21. новембра 2013. године, одмах након изјаве владе о суспензији потписивања асоцијације са ЕУ. Касније је Мајдан постао епицентар сукоба полиције и екстремиста, сукоби су се претворили у десетине жртава. У фебруару 2014. Врховна рада је уклонила са власти Виктора Јануковича, који је тада био председник, и он је био приморан да напусти Украјину. Касније је за шефа земље изабран Петро Порошенко.
СВЕТ
Маск: У Украјини је 2014. извршен државни удар
Коментар