КУЛТУРА

Гусле самит: Где сви ћуте оне говоре

У сусрет обележавању пет година од уписа певања уз гусле на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, 29. и 30. новембра у Етнографском музеју биће одржан „Гусле самит”, уз учешће професора, уметника и гусларских удружења.
Sputnik
Кроз дводневне панеле, извођачке праксе и радионице, „Гусле самит” жели да представи зашто је певање уз гусле важно за колективно сећање и памћење и како да боље разумемо гусларску традицију као део нашег идентитета у савременом свету.
Полазећи од важности едукације о певању уз гусле, део самита биће посвећен формалној и неформалној едукацији као вида преношења ове праксе, где ће своја искуства поделити ученици и организатори наставе у Музичкој школи „Мокрањац”, као и у неформалним школама гуслања која су окренута тинејџерима и интеракцији са другим савременим музичким изразима.
Биће изложено пет одабраних гусала из збирке Музички инструменти Етнографског музеја, а публика ће моћи да види снимке гуслара настале током израде номинацијског досијеа за упис на Унескову репрезентативну листу.
Другог дана „Гусле самита” биће одржана радионица певања уз гусле са млађим полазницима, који ће да се упознају са гусларском праксом и опробају у савладавању вештине стварања звука на овом инструменту. Радионицу ће водити Славко Алексић, један од наших најцењенијих гуслара који зна напамет око 1.000 народних песама.
Специјалан гост самита биће глумац Лазар Дубовац који ће извести савремену интерпретацију чувене народне песме „Бановић Страхиња”.
Певање уз гусле на Унесковој листи
Гусле одјекују Пекингом: Велики дан за односе Србије и Кине
Коментар