СВЕТ

Бајден: Одбијање Конгреса да одобри помоћ Кијеву потпуна лудост

Одбијање америчког Конгреса да подржи издвајање средстава које је администрација у Вашингтону тражила за помоћ Украјини било би потпуна лудост, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден, преноси прес пул Беле куће.
Sputnik
„Крах по питању подршке Украјини – то је апсолутна лудост. То је против интереса САД. То није у реду“, рекао је он.
Амерички лидер уверен је да ће помоћ на крају бити одобрена и додао да је на ту тему разговарао са неким члановима Конгреса
Претходно је министар финансија Џенет Јелен изјавила да је ситуација по питању помоћи Кијеву ужасна.
Према њеним речима, уколико Вашингтон не издвоји нова средства за Кијев онда ће одговорност за пораз Украјине пасти на САД.
У уторак су републикански сенатори напустили брифинг о помоћи Украјини и Израелу, јер нису добили одговор демократа на своје предлоге. Учешће на догађају у последњем тренутку такође је отказао председник Украјине Владимир Зеленски.
Амерички председник Џозеф Бајден раније је затражио од Конгреса 106 милијарди долара за помоћ Израелу и Украјини, али није добио недвосмислену подршку. Представнички дом, у којем већину имају републиканци, гласао је за подршку Тел Авиву, али је Сенат, који је под контролом демократа, блокирао иницијативу. Бајден је изјавио да неће потписати нацрт закона о додели помоћи Израелу без Украјине ако Конгрес одобри такав документ, док републиканци у Представничком дому инсистирају на одвојеном разматрању подршке Кијеву.
Америчка администрација је признала да раније издвојени новац понестане, стога се и пакети наоружања који се шаљу Кијеву смањују. Почетком новембра Бела кућа је саопштила да је Вашингтон потрошио 96 одсто свих средстава издвојених за подршку Кијеву од почетка руске специјалне операције.
Уколико Конгрес сада не успе да се договори о помоћи Украјини, то ће се догодити након празника који почињу 14. децембра за конгресмене и 15. децембра за сенаторе. Представнички дом наставиће са радом 9. јануара, а Сенат 8. јануара.
Специјална операција у Украјини
„Оправдане бриге“: Западни медији најављују озбиљан ударац Кијеву
Коментар