РУСИЈА

Француски експерт: Запад ће бити поражен, предстоји помирење Русије и Немачке

НАТО се креће ка поразу у украјинском сукобу, који ће се на крају завршити помирењем Русије и Европе и њеним приближавањем Немачкој, супротно жељама Сједињених Држава, сматра француски историчар и антрополог Емануел Тод у интервјуу за часопис Le Point, посвећеном објављивању његове нове књиге „Пораз Запада“.
Sputnik
„Американци су себи поставили циљ да избегну приближавање Русије и Немачке, које би довело до избацивања Сједињених Држава из система европске моћи“, сматра историчар.
„Американци су изабрали да униште Европу, а не да спасу Запад“, рекао је он, додајући да се НАТО креће ка поразу у сукобу у Украјини и у конфронтацији са Руском Федерацијом у целини.
У својој књизи, чије делове цитира лист, истраживач пише да је под садашњим француским председником Емануелом Макроном „француско-немачки тандем” који је настао оснивањемЕвропске уније почео да нестаје са међународне арене. Истовремено, по његовом мишљењу, „Пољска је постала главни агент Вашингтона у ЕУ, преузимајући ту улогу од Велике Британије, која је напустила заједницу“.
„На континенту се француско-немачка осовина замењује осовином Лондон-Кијев-Варшава, која се контролише из Вашингтона“, каже Тод.
Истовремено, он сматра да Немачка има више флексибилности него што се то обично верује због „стабилности индустријских, демографских и социолошких фактора у Европи“. „Русија и Немачка ће на крају постићи споразум, наступиће мир“, рекао је Тод.
Погледајте и:
Коментар