Специјална операција у Украјини

Зеленски упозорио америчке политичаре: Ако будете блокирали помоћ – наши пензионери ће умрети

Амерички политичари који блокирају издвајање помоћи Украјини тиме ударају на најугроженије категорије становништва – без помоћи из иностранства 12 милиона украјинских пензионера једноставно може умрети, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
Sputnik
Он се осврнуо на изјаву кандидата за председника САД, гувернера Флориде Рона Десантиса који је критиковао слање средстава из САД за исплате плата и пензија у Украјини, рекавши да би амерички политичар могао да промени став и издвоји милионе украјинској војсци.
„Републиканци и људи попут њега одбили су да помажу нашим војницима са исплатама плата и рекли су да је то искључиво питање за Украјину. А онда кажу да не могу да издвоје помоћ за војску јер су земља НАТО и не могу да подржавају рат. Нису давали средства за плате војсци, а нама је била потребна помоћ за буџет“, рекао је Зеленски током посете Летонији.
Како је додао, уколико финансијска помоћ од партнера буде каснила, то ће погодити угрожене категорије становништва. Конкретно, по речима Зеленског, у Украјини има око 12 милиона пензионера који ће једноставно умрети ако им се не исплати месечно примање.
Украјински лидер је оценио да је Десантис млад „и не разуме шта значи подржавати пензионере“ у земљи која је у рату. Он је истакао да је више од 70 одсто новца који је издвојен Кијеву за оружје остао у САД и та средства су добили људи, укључујући америчке пензионере.
„Када Десантис буде пензионер лично ћу му са захвалношћу помоћи због тога што су САД помагале нашим пензионерима“, обећао је Зеленски.
Подсећамо, Десантис је 5. јануара изјавио да америчке власти шаљу превише новца Украјини, који иде за „пензије и плате бирократа“, док Вашингтон игнорише безбедносне претње из Кине.
Он је такође раније рекао да САД треба да окончају украјински сукоб и да Европа мора да учини више да испуни своје обавезе у оквиру НАТО-а и пружи већу помоћ Украјини.
РУСИЈА
Москва: Тајни састанак о Украјини није имао везе са решавањем кризе – то је реклама Зеленског
Коментар