РУСИЈА

Централна банка: Руском пандану СВИФТ-а већ се прикључило 20 држава

Већ 20 земаља прикључило се Систему за финансијске трансакције (СПФС) Банке Русије — аналогу међународног система СВИФТ, произлази из презентације који је први заменик председника Централне банке Владимир Чистјухин представио на међународној изложби-форуму „Русија“.
Sputnik
У презентацији се прецизира да се руском систему прикључило 557 банака и компанија, од чега 159 нерезидената из 20 земаља.
Централна банка је почетком децембра саопштила да Систем за финансијске трансакције већ обухвата 150 нерезидената из 16 држава, док их је пре годину дана било нешто више од 100.
Развијање алтернативе СВИФТ-а банкарској мрежи кључно је за евроазијску нацију, с обзиром на то да су САД, које контролишу систем, прошле године забраниле руским банкама приступ њему након специјалне војне операције те земље у Украјини.
Од тада, руске банке су се бориле да склапају међународне трансакције, углавном се ослањајући на билатералне споразуме с партнерским земљама попут Индије за трговину у националним валутама, што је у случају Њу Делхија и Москве била трговина рупи-рубља.
Погледајте и:
РУСИЈА
Лавров за Спутњик: Русија и Индија траже алтернативу за СВИФТ
Коментар