КУЛТУРА

Београдска филхармонија: Музиком ћемо се заувек сећати композитора Зорана Ерића

Зоран Ерић је један од најзначајнијих српских савремених композитора, истакла је Београдска филхармонија у свом саопштењу којим се опростила од драгог сарадника и колеге.
Sputnik
Већ је прва сарадња оркестра са младим композитором 1975. године показала, како истичу, да се ради о великом таленту.
Тада је Филхармонија са успехом извела његово прво оркестарско дело, кореографску слику за оркестар „Иза сунчевих врата“, коју је наредне године представила и на Дубровачким летњим играма, а исте године и на шест концерата на турнеји по Немачкој.
Међународну промоцију Ерићевих дела, Филхармонија је наставила са остварењем „Cartoon”у Москви 1995. године, а нарочито са „Шест-сцена коментара за три виолине и оркестар“које су изведене на седам концерата шведске турнеје 2006. године.
Зоран Ерић је био резиденцијални композитор сезоне 2003-2004, а Београдска филхармонија му је у сезони 2016-2017 поручила дело „Списак бр. 2“.
У јубиларној сезони оркестра, скоро 20 година након шведске турнеје, Филхармонија је поново ставила на програм „Шест сцена-коментара“, као дело је које је обележило новију историју оркестра а биће изведено 2. фебруара.
„Уз дубоко жаљење што Зоран Ерић те вечери неће бити присутан на Коларцу, Београдска филхармонија ће га се музиком заувек сећати“, навели су из оркестра.
ДРУШТВО
Преминуо композитор Зоран Ерић
Коментар