НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Експлозије на Сунцу: Ретка појава „продрмала“ магнетно поље Земља, шта да очекујемо наредних дана

Пар снажних соларних бакљи недавно је експлодирао скоро истовремено из две различите сунчеве пеге које се налазе на супротним хемисферама Сунца. Изузетно ретка појава, позната као симпатичка соларна бакља, била је још један знак да се брзо приближавамо врхунцу експлозије у 11-годишњем Сунчевом циклусу познатом као соларни максимум.
Sputnik
Дана 22. јануара две соларне бакље експлодирале су у скоро исто време из сунчевих пега АР3559 и АР3561, које су у то време биле раздвојене око 500.000 километара – што је више од просечне удаљености између Месеца и Земље, објавио је Spaceweather.com.
Бакље су имале комбиновану снагу еквивалентну бакљи магнитуде М5,1, која представља другу по јачини у класи бакљи коју Сунце може да произведе. Ерупција поменутих „близанаца“ такође је покренула талас високоенергетских честица ка Земљи који је изазвао 30-минутне радио-сметње, односно такозвани radio blackout изнад Индонезије и делова Аустралије када је дошло до судара са магнетним пољем наше планете, преноси „Лајв сајенс“.
Соларне бакље могу да лансирају и облаке магнетизоване плазме који се брзо крећу у свемир, што је познато као избацивања короналне масе (ЦМЕ), која може да дође до Земље и покрене геомагнетне олује које стварају шарене ауроре. Али овом приликом чини се да ниједна бакља није ослободила ЦМЕ.
Сунчеве бакље повремено могу да се јаве у брзом низу из исте сунчеве пеге што може да изазове „канибалске ЦМЕ“ ако обе бакље покрену соларне ерупције које се касније спајају у већу соларну олују. Али, како пише „Лајв сајенс“ симпатичка соларна бакља је сасвим друга зверка.
У прошлости су истраживачи претпостављали да је симпатичка соларна бакља била само случајност, и то чудна. Али студија из 2002. године открила је да су парови бакљи заправо повезани, тачније, њихове сунчеве пеге су повезане масивним, невидљивим петљама магнетног поља које се крећу око Сунца. Стога бакље могу да се сматрају као два дела једне експлозије.
Према студији, компоненте симпатичке бакље могу бити раздвојене до 30 минута. Нејасно је колико је тачно времена протекло између ерупција недавног пара, али их је вероватно делило само неколико минута, ако не и само секунде, што се може закључити на основу снимака НАСА.
Симпатичке бакље су изузетно ретке, али могу да постану чешће током соларног максимума, када магнетно поље Сунца почиње да се разбија и постаје више запетљано у себе, што је открила студија из 2022. године која је анализирала 40-годишње податке о соларним бакљама.
Соларна активност је брзо јачала у последњих 12 месеци. Током овог времена, видели смо повећање броја и величине сунчевих пега, као и све чешће и снажније сунчеве бакље. Сунце је 20. јануара покренуло ЦМЕ за који се предвиђало да ће изазвати геомагнетну олују која ће донети ауроре у делове САД 23. јануара.
Научници су првобитно предвидели да ће соларни максимум бити постигнут 2025. године и да ће бити слаб у поређењу с прошлим максимумима. Али све више супротних доказа утицало је на промену њиховог мишљења тако да сада верује да би Сунце могло да достигне свој хаотични врхунац у наредних неколико месеци, ако већ није.
Погледајте и:
Коментар