РЕГИОН

Додик најавио састанке у фебруару са Путином, Лукашенком и Ердоганом /видео, фото/

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у другој половини фебруара имати састанке са председницима Русије Владимиром Путином, Белорусије Александром Лукашенком и Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, а да ће почетком марта Српску посетити мађарски премијер Виктор Орбан.
Sputnik
Додик је рекао да ће мађарском премијеру тада бити уручен Орден Републике Српске на огрлици, који му је додељен поводом Дана Републике - 9. јануара.
Он је, након састанка са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, изјавио новинарима у Бањалуци да 17. фебруара иде на пут и да ће имати састанке са председницима Русије, Белорусије, а касније тог месеца и са председником Турске.

„Потврдили смо да је Српска на европском путу“

Данас смо још једном констатовали да Република Српска остаје на европском путу, као и да је неопходно да се у потпуности поштује механизам координације, рекао је Додик.
„Желимо да се виде ту две ствари, да се пре свега види Република Српска са својим овлашћењима и с друге стране да се поштује механизам координације у оквиру БиХ и наравно уставни положај који БиХ има“, поручио је Додик.
Додик је навео да је са Сијартом разговарао о билатералним односима и да Мађарска и Република Српска немају ни један отворен проблем.
„Поштујемо приступ Будимпеште који има према региону, и захвалан сам за јасне ставове у том погледу. Мађарска је природан партнер за развој односа ЕУ са Балканом и поздрављамо чињеницу да ће Мађарска ускоро преузети председавање Европском унијом“, рекао је Додик.
Навео је да посебно желе да унапреде сарадњу у области енергетике.
Састанку у Палати Републике Српске су присуствовали и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишкови и министар за научно-технолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир, пренео је РТРС.
Погледајте и:
Коментар