МУЛТИМЕДИЈА

У 12 фотографија: Злогласна Хитлерова наредба која је увукла Србе у рат

Један од два најдраматичнија писана историјска извора читаве националне историје српског народа, злогласна Директива бр. 25. којом је Адолф Хитлер наредио напад на Југославију изложена је у Народном музеју у Београду.
Sputnik
1 / 12

Злогласна Директива број 25, којом је немачки канцелар Адолф Хитлер 28. марта 1941. године издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку изложена је у Народном музеју Србије.

2 / 12

Директива бр. 25, потписана од стране Адолфа Хитлера.

3 / 12

Документ се састоји од четири странице и то су, као што и каже сам назив документа, директиве шта треба урадити против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке.

4 / 12

Директива бр. 25, потписана од стране Адолфа Хитлера, сачињена је у тринаест оригинала од којих је један од њих од 29. новембра 2023. у власништву Републике Србије.

5 / 12
"Војни пуч у Југославији изменио је политичку ситуацију на Балкану. Југославију треба сматрати непријатељем и у случају да ускоро да изјаву лојалности, па је стога треба разбити што је могуће пре", наводи се у првој тачки Директиве 25.
6 / 12

Једна од трагичних последица Директиве број 25. је оснивање Независне Државе Хрватске. Директива је донета 27. марта 1941. године, а НДХ је основана 10. априла 1941. године

7 / 12

У документу се експлицитно каже да Београд треба бомбардовати даноноћно, изводити бруталне ваздушне нападе, односно да Београд треба гађати дан и ноћ.

8 / 12

Поред наредбе за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћног бомбардовање Београда, овај документ обелодањује и спремност да се након окупације Југославије делови њене територије предају Бугарској и Мађарској.

9 / 12

Директива 25 представља један од два најдраматичнија писана историјска извора читаве националне историје српског народа". Први је Аустроугарска објава рата Краљевини Србији 28. јула 1914. године која се чува у Државном архиву Србије.

10 / 12

Овај историјски документ биће трајно сачуван у Музеју жртава геноцида и на тај начин у остављен аманет свим генерацијама.

11 / 12

Музеј жртава геноцида континуирано трага за историјском грађом, историјским документима, те је тако од априла 2023. у њиховом поседу списак Диане Будисављевић, деце коју је она извукла из логора НДХ.

12 / 12

Директива бр. 25. биће изложена у Народном музеју у Београду све до 18. фебруара 2024. Ово је прво јавно излагање једног од најзначајнијих историјских извора целокупне националне прошлости српског народа и читавог нашег региона.

Коментар