Сајам је отворио Председник Привременог органа Града Пирота Владан Васић, који је истакао да је та манифестација из године у годину све боља.
"За ова два дана очекујемо најмање 10.000 посетилаца, можда и више, велики број гостију из целе Србије, из иностранства, из Бугарске. Очекујемо пуне ресторане, смештајне капацитете, да излагачи и производјачи лепо зараде, а на Сајму, осим пеглане кобасице, има и произвођача сира, вина, ракије, меда", рекао је Васић.
Познати глумац Небојша Миловановић овогодишњи је промотер Сајма пиротске пеглане кобасице.
"Све што је јединствено, а овај Сајам је управо то, је за сваку врсту подршке. Велико ми је задовољство што постоје људи који не препуштају да ствари иду саме од себе, већ се ова манифестација усмерава на прави начин", казао је Миловановић.
Произвођач Нинослав Стојадиновић трећу годину заредом осваја престижну титулу произвођача најквалитетније пеглане кобасице, познате и као "пиротска вијагра", због наводних афродизијачких својстава.
"Рецептуру смо наследили од деде, строго се придржавамо, све је са наших простора, из пиротског краја, и љута паприка и бели лук и месо, а осим стандарне рецептуре која подразумева коришћење козјег и јунећег меса, ми практикујемо да одређен проценат ставимо и јеленског меса", каже Стојадиновић за Танјуг.
Пиротска пеглана кобасица познатија као "пиротска вијагра"
© Tanjug / ALEKSANDAR ĆIRIĆ
Људмила из Софије по први пут је на Сајму пеглане кобасице. Она каже да је одушевљена укусом тог пиротског специјалитета.
"Ми у Бугарској имамо сличан производ, зовемо је суџук, али се за разлику од пиротске, прави и од свињског меса, док се у пиротску свињско месо не ставља. Исто се пегла како би се избацио сав ваздух и такође је укусна. Пиротска пеглана кобасица ми се свиђа јер има и љутнину захваљујући љутој паприци и врло је укусна", казала је Људмила.
Сајам пиротске пеглане кобасице траје два дана, одржава се у хали Кеј, а сваке године на њега дође велики број туриста из суседне Бугарске.
На овогодишњем Сајму титулу произвођача најквалитетније пиротске пеглане кобасице добио је Нинослав Стојадиновић, коме је ово трећа узастопна ласкава титула, другу награду добио је Срђан Пешић, а трећу Миша Ћирић. Додељене су и награде за најбоље штандове и друга признања.
Погледајте и: