МУЛТИМЕДИЈА

Како су Срби симболима на грбовима, чували и сачували српски идентитет и традицију

Двоглави орао и четири оцила, од Немањића па до данас, у сваком Србину ма где се налазио, пробуде осећај поноса и националног идентита. Како су грбови наших владарских и великашких породица кроз векове чували и сачували српски идентитет и традицију можете видети на изложби „Орао, лав и крин – хералдика средњовековних српских земаља”
Sputnik
1 / 23

На изложби „Орао, лав и крин – Хералдика средњовековних српских земаља“ представљено је двадесет грбова најзначајнијих владарских и великашких породица из Србије, Босне, Хума и Зете.

2 / 23

Грбови владарских и великашких породица у српским средњовековним земљама представљани су на новцу, печатима, у рукописним књигама, затим на одежди, дворовима, црквеним објектима и на другим местима.

3 / 23
Печат кнеза Строимира из друге половине 9. века представља најстарији материјални доказ о постојању српске државе на Балканском полуострву.
4 / 23

Оловни печат дукљанског кнеза (архонта) Петра из 10. века. Војислављевићи су били српска средњовековна династија, која је током 11. и 12. века владала над разним српским земљама, почевши од Дукље и Травуније, преко Захумља, до Босне и Рашке.

5 / 23

Модерна реч грб у нашем језику дошла је из руског језика, од речи 'герб', а у руски језик и друге словенске језике из немачке средине од речи 'ербе' у значењу наследство, баштина, дедовина или очевина.

6 / 23
Појава и развој грбова нераздвојиво су везани за витешку или ритерску културу која се од XI века развијала у средњовековној Европи, јер су се управо на витешким турнирима и појавили први грбови.
7 / 23

Грбови у средњовековним српским земљама развијали су се под византијским и западним утицајима, што је видљиво и на основу мотива на њима, а који су позајмљени из византијске протохералдичке традиције.

8 / 23

Српска хералдика је препознатљива по белим двоглавим орловима, црвеним штитовима и четири оцила који се врло често појављују.

9 / 23

Током 14. века су постојале различите варијанте грба Немањића - сребрни двоглави орао на црвеној позадини, и црвени двоглави орао на сребрној позадини. На крају се усталила варијанта сребрног орла на црвеном пољу, насупрот византијског црног орла на златном пољу, и та варијанта се данас сматра грбом Немањића.

10 / 23

У време Стефана Првовенчаног, користио се црвени двоглави орао на сребрној позадини, док је у време Стефана Душана дошло до инверзије боја и појављује се сребрни орао на црвеној позадини.

11 / 23

Грб Мрњавчевића. На сребрном штиту се налази црвени крст, око њега четири плава оцила окренутих ка њему, а преко крста, у центру штита, сребрни двоглави орао.

12 / 23

Женска глава са круном и минђушама, веома слична портретима краљица на српским фрескама 14. века налази се на грбу Мрњавчевића конструисаног на основу печата краља Вукашина.

13 / 23

Влатковићи, једна од значајнијих босанских великашких породица чији су се поседи налазили на простору жупâ Велика, Растока и Лука које су тада биле у саставу Хумске земље.

14 / 23
Дејановићи или Драгаши су били српска средњовековна великашка породица, која је током друге половине 14. века, у време распада Српског царства, овладала пространом облашћу на истоку српске државе (југоисточни делови данашње Србије, југозападни делови данашње Бугарске и источни делови данашње Северне Македоније)
15 / 23

Симбол крин на грбу Котроманића. Ова српска владарска династија је владала приближно од 1250. до 1463. године.Главни поседи налазили су им се у средњој Босни, у долини реке Босне до Врандука и у жупи Лашви.

16 / 23

Косаче су српска средњовековна племићка породица, која је крајем 14. и током 15. века била једна од најзначајнијих великашких породица у Краљевини Босни, а потом је успоставила и сопствену херцешку власт у новоствореном Војводству Светог Саве.

17 / 23

Грб кнеза Лазара - шлем са бивољим роговима.

18 / 23

После Урошеве смрти 1371. кнез Лазар је постао највећи обласни господар у Србији. Народ га је сматрао царем иако формално није носио ту титулу, тиме је успостављена династија Лазаревића која се због порекла кнегиње Милице сматра бочном линијом династије Немањића.

19 / 23

Хрватинићи су били босански средњовековни великашки род. Првобитни поседи Хрватинића налазили су се у земљи Доњи Краји у Босни.

20 / 23
Балшићи ( Башићи или Баошићи) су били средњовековна српска династија, која је владала Зетом од око 1360. до 1421. године.
21 / 23

Вук као хералдички мотив био је широко коришћен у многим облицима током средњег века.

22 / 23

Три најчешћа симбола у српској хералдици су двоглави орао, лав и крин, па отуд и наслов изложбе.

23 / 23

Гостујућа изложба „Орао, лав и крин – Хералдика средњовековних српских земаља“ у Историјском музеју у Београду биће отворена до 30. марта.

Коментар