СВЕТ

Г7: Руски активи остаће замрзнути све док Русија не плати за штету причињену Украјини

Група седам саопштила је да ће руски активи остати замрзнути све док Русија не плати за штету причињену Украјини.
Sputnik
Како се наводи у заједничком саопштењу лидера Г7 после он-лајн састанка под руководством италијанског премијера Џорџе Мелони из Кијева наводи се да земље-чланице намеравају да натерају Русију да компензује губитке Украјини из замрзнутих средстава и својим владама су наложиле да израде мере како би се то и реализовало.
„Одлучни смо да осигурамо пуну одговорност и подржавамо Украјину у томе да добије компензацију за губитке и штету услед агресије Русије. Потврђујемо да ће руски активи под нашим јурисдикцијама, у складу са нашим правним системима, остати замрзнути све док Русија не плати за штету причињену Украјини“, наводи се у саопштењу.
У саопштењу се наводи и да земље Г7 намеравају да пооштре ограничења цена руске нафту и да ограниче приходе Русије од продаје енергената.
Лидери су у заједничком саопштењу навели и да настављају да подржавју тзв. формулу мира за коју се залаже Кијев и да се обавезују на подршку Украјини докле год то буде потребно.
Такође ће појачати санкциони притисак на Русију и против компанија из других држава које буду помагале да се заобиђу санкције.
Погледајте и:
Коментар