МУЛТИМЕДИЈА

Пре тачно 10 година на Криму почела да се ствара историја /фото/

Наоружани људи у маскирним униформама без идентификационих ознака 27. фебруара 2014. године преузели су контролу над зградом парламента и владе Крима, која је у то време била у саставу Украјине, а наредних дана и над аеродромом у Симферопољу и другим стратешким објектима на полуострву површине 27 хиљада квадратних километара.
Sputnik
Осим тога, они су помагали да се пази на ред и осигура безбедност током референдума одржаног 16. марта 2014. о припајању Крима Русији.
Истакнута коректност њиховог понашања довела је до појаве израза „љубазни људи“. Касније се испоставило да су то били припадници снага за специјалне операције Оружаних снага Русије.
Крим се вратио у састав Русије у марту 2014. године након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За повратак у састав Русије гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Међутим, према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
1 / 15

Учесници митинга подршке Русији на главном тргу у Јевпаторији.

2 / 15

Војници на улици у Симферопољу.

3 / 15

Учесници митинга подршке Русији на главном тргу у Јевпаторији.

4 / 15

Грађанин са руском заставом на крову Градског већа у Севастопољу.

5 / 15

Становница Крима код граничне јединице Севастопољског одреда поморске страже Државне граничне службе Украјине у Балаклавском округу Севастопоља, чије су припаднике натерали да се предају наоружани људи.

6 / 15

Козаци опкољавају зграду Врховне Раде Аутономне Републике Крим у Симферопољу.

7 / 15

Радници скидају натпис Врховне Раде Аутономне Републике Крим на украјинском језику.

8 / 15

Мештанин посматра кроз двоглед војни контролни пункт на улазу на аеродром „Белбек“ код Севастопоља.

9 / 15

Становници Симферопоља фотографишу се са војницима.

10 / 15

Девојчица свира виолину на обали Севастопоља.

11 / 15

Контролни пункт на ауто-путу Севастопољ-село Орлино.

12 / 15

Становници Севастопоља на тргу Нахимов саставили су руску заставу од папира у боји у знак подршке одлуци Кримског парламента и Градског већа Севастопоља да се припоје Русији.

13 / 15

Козачки добровољац на контролном пункту између Симферопоља и Севастопоља, где је стигао конвој са хуманитарном помоћи руских бајкера ​​за становнике Крима.

14 / 15

Заставе на тргу током референдума о статусу Крима у Симферопољу.

15 / 15

Становници Симферопоља посматрају свечани ватромет на Лењиновом тргу у центру града након објављивања прелиминарних резултата референдума о статусу Крима.

Коментар