СВЕТ

Огромни пожари у Тексасу: Наређена евакуација, постројење за нуклеарно оружје обуставило рад /видео/

Више шумских пожара пустоши северни Тексас што је довело до евакуације на хиљаде становника, искључења струје за хиљаде домаћинстава и принудног затварања постројења за производњу нуклеарног оружја у Пантексу.
Sputnik
Гувернер Тексаса Грег Абот прогласио је стање елементарне непогоде за 60 округа како би омогућио да критични ресурси буду распоређени на гашење пожара.
Јаки ветрови подстакли су неколико великих пожара у овом региону, што је довело до проглашења стањa елементарне непогоде, будући да је у понедељак у тринаест пожара широм Тексаса изгорело укупно 77.135 хектара, саопштила је Тексашка служба за шуме. Ватрогасци се и даље боре са неколико активних пожара широм ове америчке државе, јављају медији.
Пожар Смоукхаус Крик, који гори између Канадиана и Стинета, почео је у уторак, и проширио се са 40.000 хектара на 200.000 хектара за само шест сати.
Главно постројење у Пантексу, у којем се саставља и раставља амерички нуклеарни арсенал, прекинуло је рад у уторак увече и евакуисало особље. На локацији је остала ватрогасна јединица фабрике.
Постројење у Пантексу је од 1975. године главно место за склапање и демонтажу атомских бомби у САД. Последња нова бомба састављена је 1991. године.
Упозорења о пожару и евакуације су на снази на многим локацијама, известила је Национална метеоролошка служба у Амарилу у уторак увече. Јаки ветрови који су се кретали испред хладног фронта у региону достизали су ударе веће од 80 километара на сат.
Власти нису саопштиле који је узрок пожара који је захватио ретко насељене округе Тексаса.
Непознат број кућа и других објеката у округу Хачинсон је оштећен или уништен, саопштили су локални званичници за ванредне ситуације, пренео је АП.
Према прогнози, у четвртак ће на западу Тексаса бити ниже температуре, ветар ће ослабити, а могућа је и киша.
Погледајте и:
Коментар