Нанопластика и микропластика, у распону од 0,001 до 5 милиметара, представљају потенцијалне здравствене ризике, иако се њихов пуни учинак на људско тело још увек истражује.
Научници са Универзитета Јинан, предвођени Едијем Зенгом, анализирали су узорке воде из славине и пронашли просечну концентрацију НМП од 1 милиграма по литри. Кување тих узорака током 5 минута смањило је нивое НМП-а за више од 80 одсто, објављено је у најновијој студији.
Микропластика у води
Ова једноставна, али делотворна стратегија кипуће воде може 'деконтаминирати' НМП-ове из воде из водовода у домаћинству и има потенцијал за нешкодљиво ублажавање људске изложености НМП-има кроз потрошњу воде, истиче Зенг.
Процес функционише тако да НМП остаје заробљен у кристалним структурама каменца које се формирају од садржаја калцијума у води, при чему се више честица уклања из такозване тврде него из меке воде.
Зенг истиче додатне предности кипуће воде, попут убијања бактерија, паразита и уклањања трагова тешких метала.
Погледајте и: