СВЕТ

Столтенберг: НАТО не планира да повећава број земаља са нуклеарним оружјем

НАТО не планира да повећава број земаља Алијансе које користе нуклеарно оружје, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу уочи подизања шведске заставе у седишту након приступања ове земље Алијанси.
Sputnik

„Не планирамо да повећавамо број земаља НАТО-а са нуклеарним оружјем. Такође стално процењујемо потенцијал наших снага и тренутно не планирамо нове борбене групе у Шведској“, рекао је Столтенберг.

Он је додао да ће чланство Шведске и Финске у НАТО-у „позитивно утицати на читаву Алијансу, али посебно на нордијске и балтичке земље“.
Генерални секрета је поновио да НАТО тренутно не види никакву војну претњу од стране Русије према земљама Алијансе.
„Не видимо непосредну војну претњу ниједној земљи НАТО-а, делом због тога што је Русија превише заузета... у Украјини, али и због присуства НАТО-а, разумевања било ког потенцијалног противника да ће напад на једну чланицу Алијансе изазвати одговор целе Алијансе“, објаснио је он.
Шведска је 7. марта званично постала 32. чланица НАТО-а. Церемонија подизања шведске заставе у седишту НАТО-а биће одржана у понедељак, 11. марта.
РУСИЈА
НАТО прави планове како да се обрачуна са Русијом
Погледајте и:
Коментар