МУЛТИМЕДИЈА

Збогом, зимо! Како Московљани обележавају Масленицу /фото/

Масленица, један од најстаријих и највеселијих руских празника обележава се широм Руске Федерације. Овај празник, којим се испраћа зима и слави долазак пролећа, потиче још из претхришћанског доба, а један је од најомиљенијих у Русији. Масленична недеља обележава се фестивалом у Москви, а најзанимљивије кадрове представљамо у наставку.
Sputnik
1 / 15

Масленица је слична Покладама код Срба.

2 / 15

За православне хришћане недеља уочи Масленице (Поклада) је последња прилика да се једе мрсно.

3 / 15

Тада Руси богато ручавају, будући да одмах иза Масленице почиње Велики Пост, који ће трајати све до Ускрса.

4 / 15

Првог дана Масленичне недеље домаћица куће мора да испече велику палачинку (бљин, како је називају у Русији), коју богато подмазује маслацем и даје као милостињу ономе коме је потребно, или бакама у цркви. Што је палачинка већа и маснија, то ће година бити боља за чланове породице.

5 / 15

Уторком се по традицији млади скупљају у кући било које неудате девојке из друштва, а током велике и богате вечере „баца се око“ на некога од гостију. Упознавање током Масленичне недеље увек је добар знак.

6 / 15

У среду свака брижна мајка може да утиче на личну срећу своје ћерке, и према руској традицији, њеног изабраника позива на палачинке. Што више мушкарац поједе - то ће срећнији, богатији и дужи брак имати.

7 / 15

Четвртак по традицији треба провести ван куће и уживати у зимским чаролијама – санкање, клизање, скијање и остали зимски спортови одличан су начин да се проведе време.

8 / 15

Они који живе у пределима без снега не преостаје ништа друго него да уживају у шетњи или физичкој активности у природи, а идеално би било отићи ван града са породицом и пријатељима.

9 / 15

Обично се на „реванш“ вечеру ташта зове још у среду, када су јој у госте долазили ћерка са зетом. У случајевима када је у породици тензична атмосфера, ташта баш овај петак користи како би са младима изгладила односе.

10 / 15

Према традицији, у петак се унучићи предају бакама и декама са мужевљеве стране, како би муж ташти показао колико је галантан и великодушан. У петак је обичај да се дарују дарови и бави хуманитарним радом, али и угађа себи.

11 / 15

Субота је дан када муж коначно „предаје штафету“ жени - сада је њен ред да искаже поштовање мужевљевој породици, а нарочито свекрви и његовим сестрама.

12 / 15

Уколико их муж нема, у гости се зове сва ближа родбина или блиски пријатељи – жена се „одужити“ мора. На сто се обавезно ставља светли столњак, а у кући се мења и постељина и постављају чисти теписи.

13 / 15

Раније се у недељу традиционално спаљивала фигурица Масленице, а овај дан је обележавао крај зиме и почетак пролећа.

14 / 15

Овај дан је и последњи дан пред Велики Пост, па је зато јако важно склонити и избрисати све лоше из живота, али и опростити онима који су се огрешили о нас. У Русији се на овај дан традиционално тражи опроштај за све грехове које смо некоме учинили, а као одговор на молбу за опроштај изговара се: „Ја праштам, и Бог ће ти опростити“.

15 / 15

Недеља је дан за весеље и одлазак у госте, али и чињење добрих дела. У народу постоји веровање да ако неудата жена на улици сретне пијанца - удаће се током годину дана. Иначе, и свадба на Масленицу значи да ће брачни пар имати срећан брак, без превара и свађа.

Коментар