ЕКОНОМИЈА

Ђедовић Хандановић: Цена струје пада, привреди можда и појефтини

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да ће Електропривреда Србије остати државна компанија и да су финансијски резултати њеног пословања историјски, пошто се очекује да ће добит предузећа премашити 100 милијарди динара.
Sputnik
„Неки ће рећи да је то због тога што је дошло до корекције цена, а ти исти неће рећи да ЕПС већ две године даје попусте за рационалну потрошњу електричне енергије, који иду и до 40 одсто и да милион и по домаћинстава у Србији добија те попусте, што такође утиче на приход Ектропривреде“, рекла је она гостујући на ТВ Пинк.
Говорећи о цени струје и изјавама да се поскупљење одлаже због избора, рекла је да је и прошле године и пре избора, одмах након посете Међународног монетарног фонда, речено да поскупљење струје није планирано.
„Сада смо сведоци да су цене на тржишту донекле у паду и да ће се то рефлектовати, а у овом случају мислим на привреду где ће, уколико цене остану на овом нивоу морати да дође и до корекција на доле, значи до смањивања цена“, рекла је министарка.
Одговарајући на питање да ли је тема литијума и даље актуелна, навела је да је Србија изузетно богата стратешким минералним сировинама, којих не би требало да се одрекнемо.
„Зашто би се одрицали? То је наше природно богатство, а оне су сада више него икада раније у фокусу управо због зелене транзиције и зато што су за зелену транзицију неопходна електрична возила“, рекла је министарка.
Додала је да се очекују да ће 2030. године 60 одсто возила бити електрична возила, а 2050. године сва возила ће бити таква.
„Да бисте добили те производе, морате да имате те сировине, значи никл, кобалт, литијум, а ми све те сировине имамо“, нагласила је Ђедовић Хандановић.
Погледајте и:
Коментар