РУСИЈА

Истражни комитет Русије покренуо поступак против званичника САД и НАТО-а због финансирања тероризма

Истражни комитет Русије је на захтев посланика, после терористичког напада у московском „Крокус сити холу“, покренуо кривични поступак због финансирања тероризма против званичника САД и земаља НАТО-а, саопштио је тај комитет на свом каналу на Телеграму.
Sputnik
„У Главној истражној управи Истражног комитета Русије спроведена је провера, на основу обраћања групе посланика Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и других лица о финансирању терористичке активности у којем су учествовали високи званичници САД и земаља НАТО-а“, наведено је у саопштењу.
Такође се наводи да су средства, која су добијана преко комерцијалних организација, конкретно компаније за нафту и гас „Бурисма холдингс“ (послује у Украјини), протеклих година коришћена за извођење терористичких напада у Русији, као и ван ње, у циљу елиминисања истакнутих политичких и јавних личности и наношења економске штете.
Истражни комитет у оквиру предмета о финансирању тероризма проверава изворе прихода и кретање новца у износу од неколико милиона долара, као и умешаност појединаца из државних органа, јавних и комерцијалних организација западних земаља.
Поред тога, истражују се везе директних извршилаца терористичких напада са страним организаторима и спонзорима.

Напад на „Крокус сити хол“

Према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу у „Крокус сити холу“ погинуле 144 особе, од чега шесторо деце, а повређена је 551 особа. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља, а старатељство над њима преузимају рођаци.
Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
РУСИЈА
Москва: Западни медији добили инструкције да ћуте о броју жртава у „Крокус сити холу“
Коментар