МУЛТИМЕДИЈА

Потпуни мрак завладао Америком усред дана: Како је изгледало тотално помрачење Сунца /фото/

Милиони људи из Мексика, Канаде и Сједињених Америчких Држава посматрали су у понедељак редак природни феномен потпуног помрачења Сунца. Спутњик у наставку приказује како је то изгледало широм америчког континента.
Sputnik
1 / 11

Месец је прво заклонио Сунце посматрачима из Мексика и затим у америчкој држави Тексас.

2 / 11

У Тексасу је оркестар изводио музику из филма „Ратови звезда“, док су посматрачи аплаудирали кад се небо разведрило и омогућило им чист поглед на помрачење Сунца.

3 / 11

Стотине припадника особља Беле куће у Вашингтону посматрали су помрачење, а председник Џозеф Бајден је виђен са наочарима за посматрање помрачења Сунца у руци док се укрцавао у председнички авион у Висконсину.

4 / 11

Грађани Индијанаполиса су имали прилику да виде прво помрачење Сунца у том граду у последњих 800 година, објављено је на налогу НАСА на мрежи X.

5 / 11

Помрачење је могло да се посматра и на сајту и Јутјуб каналу НАСА, а компанија „Старлинк“ познатог милијардера Илона Маска објавила је на мрежи X снимак сенке Месеца на Земљи из свог сателита.

6 / 11

За разлику од делимичног, код потпуног помрачења Сунца небо потамни као да је сумрак, што омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарко беле боје.

7 / 11

Импресиван призор помрачења Сунца посматрано из Њујорка.

8 / 11

Помрачење Сунца из угла посматрача у Онтарију у Канади.

9 / 11

Становници Мексика постављају телескоп током припрема за посматрање помрачења Сунца.

10 / 11

Обале Мексика биле су идеално место за посматрање овог ретког природног феномена.

11 / 11

На фотографији човек носи наочаре за сунце, али и заштитне наочаре у моменту док Месец делимично покрива Сунце у Кливленду.

Коментар