МУЛТИМЕДИЈА

Будистички фестивал среће у Москви /фото/

У Москви је завршен будистички фестивал среће, где се, између осталог, могло поклонити честицама пепела Буде Шакјамунија, које је руским будистима поклонио Далај Лама 2011. године.
Sputnik
1 / 7

Руски ученици ламе Зопа Ринпоче, који је умро прошле године 13. априла, окупили су се да одају почаст свом учитељу и прочитају молитве за његов брзи препород.

2 / 7

Учесници будистичког фестивала шетали су око огромног олтара изграђеног у складу са жељама ламе Зопе Ринпочеа. Молили су се код сребрне урне у којој се налазе остаци буде Шакјамунија, коју је предао духовни вођа тибетанског будизма, Далај Лама.

3 / 7

Учествовали су у мајсторским радионицама, преписивању сутри и рецитовању будистичких мантри и молитава како би стекли заслуге.

4 / 7

Учествовали су у процесу изградње мандале буде Медицина, коју су подигли монаси који су на фестивал стигли са брда Ладака у северној Индији.

5 / 7

Будистички фестивал среће завршен је церемонијом благослова животиња за које је Лама Зопа Ринпоче имао посебно саосећање.

6 / 7

Лама Зопа Ринпоче је два пута водио церемоније благослова животиња у Москви и једном у будистичкој републици Калмикији. Овога пута животиње је благословити вођа хималајских монаха.

7 / 7

Године 2012. будизам је практиковало 700.000 људи у Русији, или 0,5 одсто укупног становништва. То је традиционална религија неких туркијских и монголских етничких група у Русији (Калмици, Бурјати и Тувинци).

Коментар